18 Ιουνίου, 2023

Ομαδικές Εργασίες στο Μάθημα Αγγλικών – Β’ Γυμνασίου

Πρόσφατα στο μάθημα των αγγλικών μας, ολοκληρώσαμε μία εργασία κατά στην οποία, κάθε ομάδα είχε αναλάβει να κάνει μια παρουσίαση για ένα σημαντικό κτίριο ή μνημείο του Λονδίνου. Το πρόγραμμα ήταν διαδραστικό και αποτέλεσε έναν διασκεδαστικό τρόπο να μάθουμε για διάφορα αξιοθέατα και κτίρια στο Λονδίνο. Κάθε μέλος της ομάδας είχε διαφορετικό ρόλο: «ο δημιουργός του κτιρίου», «ο συλλέκτης πληροφοριών», «ο δημιουργός της παρουσίασης PowerPoint», «ο συλλέκτης εικόνων» και «ο συντονιστής – παρουσιαστής».

Ένα από τα μνημεία που αναλάβαμε ήταν το Gherkin. Το Gherkin, επίσης γνωστό ως 30 St Mary Axe και προηγουμένως γνωστό ως Swiss Re Building, είναι ένα εμπορικό – ουρανοξύστης που βρίσκεται στο Λονδίνου, η οποία είναι η κύρια χρηματοοικονομική περιοχή της πόλης. Το κτίριο είναι 180 μέτρα ψηλό και έχει 41 ορόφους. Το Gherkin φιλοξενεί γραφεία, ένα εστιατόριο και ένα μπαρ.

Το κτίριο πήρε το παρατσούκλι του, “The Gherkin”, από το μικρό πράσινο φρούτο ενός φυτού που σχετίζεται με το αγγούρι και χρησιμοποιείται για την δημιουργία του τουρσί. Η στρογγυλή μορφή, ο σπειροειδής σχεδιασμός και ο πράσινος χρωματισμός του κτιρίου μοιάζουν πραγματικά με το φρούτο. Παρά το σχήμα του, το μόνο κομμάτι καμπυλωτού γυαλιού που χρησιμοποιείται στο Gherkin είναι ο φακός στον τελευταίο όροφο του πύργου.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο αναφοράς για το οποίο μάθαμε ήταν το μετρό του Λονδίνου. Το London Underground, γνωστό και απλά ως Underground ή με το παρατσούκλι του “Tube”, είναι ένα σύστημα γρήγορης μετακίνησης που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και μερικά μέρη των γειτονικών επαρχιών (του Buckinghamshire, του Essex και του Hertfordshire στην Αγγλία). Είναι ένα μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιείται συχνά στη χώρα, με σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους που το χρησιμοποιούν καθημερινά. Πράγματι, τις ώρες αιχμής κυκλοφορούν περισσότερα από 543 τρένα με μέγιστη χωρητικότητα. 5 εκατομμυρίων επιβατών ημερησίως. Το μεγαλύτερο κομμάτι του “Υπόγειου Σιδηροδρόμου” στην πραγματικότητα δεν είναι κάτω από το έδαφος. Ο Λονδρέζικος Υπόγειος Σιδηρόδρομος χρονολογείται από το 1863. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ταξίδια και η μέση ταχύτητα του κάθε τρένου είναι 20,5 μίλια ανά ώρα. Το γρηγορότερο τρένο φτάνει τα 60 μίλια ανά ώρα. Ένα κανονικό εισιτήριο συνήθως κοστίζει περίπου £ 4.

To Big Ben είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου. Πρόκειται για το παρατσούκλι που δόθηκε στο Μεγάλο Καμπαναριό του ωρολογίου στο Παλάτι του Γουέστμινστερ, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πύργος του ρολογιού είναι ύψους 315 ποδιών και ολοκληρώθηκε το 1859. Η καμπάνα ζυγίζει πάνω από 13 τόνους και χτυπά κάθε ώρα, παράγοντας τον διάσημο ήχο που οι κάτοικοι του Λονδίνου και οι επισκέπτες του έχουν μάθει να αγαπούν.

Η Γέφυρα του Πύργου (Tower Bridge) είναι ένα άλλο εμβληματικό αξιοθέατο του Λονδίνου και συχνά συγχέεται με τη Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge). Η Tower Bridge είναι μια κρεμαστή γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Τάμεση, συνδέοντας τις βόρειες και νότιες πλευρές του Λονδίνου. Ολοκληρώθηκε το 1894 και διακρίνεται για τους δύο ψηλούς πύργους που υποστηρίζουν το κρεμαστό οδόστρωμα. Η γέφυρα έχει μήκος 800 πόδια και διαθέτει μια μπασκούλ (ανυψούμενη γέφυρα) που επιτρέπει στα πλοία να περνούν από κάτω.

Και το Big Ben και το Tower Bridge είναι σημαντικά σύμβολα του Λονδίνου και αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο Κοινοβούλιο για να δουν από κοντά το Big Ben και να ανεβούν στον πύργο για να απολαύσουν εκπληκτική θέα της πόλης. Το Tower Bridge είναι επίσης ανοικτό για ξεναγήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να περπατήσει κανείς στα ψηλά επίπεδα και να επισκεφθεί τα βικτοριανά μηχανουργεία που κάποτε κινούσαν τη γέφυρα. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός που μάθαμε για το Big Ben είναι ότι έχει δικό του λογαριασμό στο Twitter! Ο λογαριασμός αυτός κάνει tweet την ώρα κάθε ώρα και έχει πάνω από 35.000 ακόλουθους.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε στο Λονδίνο είναι επίσης το «South Bank Lion». Αυτό το γλυπτό, που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο, κατασκευάστηκε το 1837 και από το 1966 βρίσκεται στο County Hall στη Νότια όχθη του ποταμού Τάμεση. Αποτελεί μια λεπτομερή απεικόνιση ενός λιονταριού, παρόμοιο με τα τέσσερα που περιβάλλουν τη Στήλη του Νέλσον στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ακριβώς απέναντι από τον ποταμό. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ένα είδος υλικού που είναι πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και έτσι παραμένει άθικτο παρά τις δεκαετίες έκθεσης στις διαβρωτικές επιπτώσεις της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Λονδίνου, πριν από την εφαρμογή του νόμου για τον καθαρό αέρα του 1956. Το γλυπτό κατασκευάστηκε από ξεχωριστά κομμάτια και συναρμολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα σιδερένιο καλούπι. Παλαιότερα ήταν γνωστό ως το κόκκινο λιοντάρι, καθώς βάφτηκε με αυτό το χρώμα μεταξύ 1951 και 1966.

Γενικά, η εκπόνηση αυτής της εργασίας ήταν μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία για την ομάδα μας. Μάθαμε για πολλά εμβληματικά ορόσημα στο Λονδίνο, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία και σημασία. Το Gherkin μας δίδαξε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τη μηχανική, ενώ το South Bank Lion μας έδειξε την ομορφιά της πέτρας και πώς μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Τέλος, το Big Ben μας δίδαξε για τη σημασία της διατήρησης ιστορικών ορόσημων και τον ρόλο που παίζουν στην ταυτότητα μιας πόλης.

Μάθαμε επίσης τη σημασία της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας. Κάθε μέλος της ομάδας είχε διαφορετικό ρόλο, αλλά δουλέψαμε όλοι μαζί για έναν κοινό στόχο. Ο «κατασκευαστής του κτιρίου» αναδημιούργησε το ορόσημο με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, ο «συλλέκτης πληροφοριών» βρήκε ενδιαφέροντα γεγονότα που έκαναν την παρουσίασή μας ελκυστική, ο δημιουργός του PowerPoint σχεδίασε μια ελκυστική και ενημερωτική παρουσίαση, ο συλλέκτης εικόνων βρήκε ενδιαφέρουσες εικόνες που μας βοήθησαν να απεικονίσουμε τα κτίρια μας και ο συντονιστής – παρουσιαστής παρουσίασε τα ευρήματά μας με σαφή και συνοπτικό τρόπο. Δείγματα των κτιρίων μας βλέπετε και στις εικόνες.

Σαν επίλογο θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι η εργασία αυτή ήταν μια πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία που μας δίδαξε για την πλούσια ιστορία του Λονδίνου και τη σημασία της ομαδικής εργασίας. Όλοι διασκεδάσαμε πολύ δουλεύοντας πάνω σε αυτά τα έργα και είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε ως ομάδα.

Οι μαθητές της τάξης Β3 γυμνασίου
Επιμέλεια – Συντονισμός κα. Ελένη Ιωάννου