Τμήματα Χορωδίας

Η μουσική έχει συνοδεύσει τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της εξελικτικής του πορείας μέσα στην ιστορία και αποτελεί ένδειξη πολιτισμού. Μέσω αυτής εκφράζονται εναργέστερα σκέψεις και συναισθήματα που είναι δύσκολο να αποτυπωθούν με λέξεις. Και το σημαντικότερο, είναι μία παγκόσμια γλώσσα. Η ευεργετική της δράση όμως, δεν σταματάει εδώ. Τα παιδιά, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομαδικές μουσικές δραστηριότητες, όπως είναι μια χορωδία, μια ορχήστρα, ή μια μουσικοκινητική δράση, έχουν τη δυνατότητα να χαρούν τη δημιουργία μέσα από το μοίρασμα, την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη διάδραση με τον αδιαμφισβήτητα σημαντικό για την ύπαρξή μας «άλλο».

Η προσωπική μου εμπειρία επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Ανέκαθεν αγαπούσα τη μουσική και ιδιαίτερα το τραγούδι. Και είμαι ευγνώμων που ανακάλυψα την κλίση μου αυτή ως μαθήτρια, μέσα από τη χορωδία του σχολείου μας. Πρίν από είκοσι και πλέον χρόνια, μια ομάδα παιδιών με διαφορετικά ενδιαφέροντα, εμπειρίες και χαρακτήρες, ενωθήκαμε μέσα από την κοινή μας αγάπη για τη μουσική και δημιουργήσαμε μία όμορφη συντροφιά. Κάτω από την καθοδήγηση, τη διδασκαλία και την αγάπη της αδελφής -νυν Γερόντισσας- Πελαγίας συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις εντός και εκτός του σχολείου μας.

Ένα πιάνο, δύο βιολιά, δύο φλάουτα, ένα τουμπελέκι και οι φωνές μας έγιναν η αφετηρία για στιγμές μοναδικές και ανεκτίμητες. Αποκορύφωμα στάθηκε η ηχογράφηση ενός cd για τα πενήντα χρόνια λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων μας, το 2001. Ατελείωτες ώρες προβών στο σχολείο, σε σπίτια, στο στούντιο… Κούραση και με τις πανελλήνιες για αρκετούς από εμάς πρό των πυλών. Κι όμως, ούτε στιγμή δεν βαρυγκομήσαμε. Γιατί όλο αυτό γέμιζε την ψυχή μας με μια χαρά και μια δύναμη απίστευτη.Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε και όταν πήραμε στα χέρια μας το cd, η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη. Την ίδια συγκίνηση είμαι σίγουρη ότι νιώθουμε ο καθένας ξεχωριστά, τόσα χρόνια μετά, ακούγοντάς το και ταξιδεύοντας στα μαθητικά μας χρόνια.

Η χορωδία του σχολείου μας συνεχίζει τη δράση της με αμείωτη δημιουργικότητα και χαρά. Τα παιδιά μας , πάντα υπό την εμψύχωση και την καθοδήγηση των καθηγητών της μουσικής αλλά και άλλων συναδέλφων, στηρίζουν και ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο όλες τις γιορτές και τις εκδηλώσεις των Εκπαιδευτηρίων μας. Το μέλλον είναι μπροστά και όμορφα πράγματα θα ακολουθήσουν! Άλλωστε, όπως έχει πει και ο κορυφαίος τενόρος Luciano Pavarotti: «Αν δεν φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία, πιστεύω πως κάτι θεμελιώδες τους έχουμε στερήσει για πάντα».

Παναγιώτα Αγγελοπούλου, φιλόλογος

Μουσικό CD Εκπαιδευτηρίων “Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ”

Σχετικές Εκδηλώσεις

Συναυλία Αλληλεγγύης
Εκδήλωση Ένωσης Επτανήσων
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο