Διοίκηση

Τα Εκπαιδευτήρια «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ιδρύθηκαν από την ομώνυμη Πρότυπη Γυναικεία Ιερά Μονή που εδρεύει στην Ηλιούπολη με τις αντίστοιχες άδειες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Νηπιαγωγείο (76131/58). Δημοτικό Σχολείο (52608/13.8.1950). Γυμνάσιο-Λύκειο (74011/1950). Από το 1950 μέχρι το 1983 λειτούργησαν ως Εκπαιδευτήρια Θηλέων και έκτοτε λειτουργούν ως μικτό Σχολείο στην Ηλιούπολη Αττικής.

Επίσης η Ιερά Μονή ίδρυσε και συντηρεί Πρότυπο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Θηλέων (ΦΕΚ 810/14.11.70). Τα παιδιά του Ιδρύματος φοιτούν δωρεάν στα Εκπαιδευτήρια της Μονής.

Τα Εκπαιδευτήρια «Η Θεομήτωρ» τελούν υπό την διοίκηση και γενική εποπτεία της Ιεράς Μονής και ανήκουν στη δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η εκάστοτε Ηγουμένη της Ιεράς Μονής είναι και η νόμιμος εκπρόσωπος των Εκπαιδευτηρίων και του Ιδρύματος.

1950 -1967: Α΄ Ηγουμένη και Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μοναχή Θεοδούλη Μ.Κουνδούρου

Το 1950, μετά από πολύ αγώνα, η Ηγουμένη Θεοδούλη και η Μοναστική συνοδεία της επιτυγχάνουν την άδεια για τη λειτουργία μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου και δύο τάξεων Γυμνασίου.

Με τη βοήθεια του Αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνα(1949-1956), στεγάστηκε σε ένα παλιό κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην Ηλιούπολη, όπου και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί.

1967 -2005: B΄ Ηγουμένη και Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μοναχή Πελαγία Γουλιέλμου

Υποτακτική και πιστή συνεργάτις της Γερόντισσας Θεοδούλης από τα πρώτα βήματα η Γερόντισσα Πελαγία πρωτοστατεί στην ίδρυση, την οικοδομική αύξηση και την σωστή λειτουργία του Σχολείου. Το 1970 με την αμέριστη συμπαράσταση του Αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου(1967-1973), το σχολείο παίρνει τη σημερινή του μορφή.Η Γερόντισσα Πελαγία απετέλεσε τον πνευματικό στυλοβάτη της Μονής και των Εκπαιδευτηρίων από της ιδρύσεώς τους έως και την ημέρα της εις Κύριον εκδημίας της.

2006 – 2018 Γ΄ Ηγουμένη και Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Mοναχή Θεοφανώ Σανταμούρη

H «σιωπώσα» και δια της μυστικής προσευχής αντιμετωπίζουσα τα οποιαδήποτε προκύπτοντα ζητήματα Γερόντισσα Θεοφανώ συνέχισε το έργο των προκατόχων Γεροντισσών της στην διακονία της «Παιδείας» επεκτείνασα τις σχολικές εγκαταστάσεις των Εκπαδευτηρίων, δια της ανοικοδομήσεως τριωρόφου σχολικής μονάδας, όπου λειτουργεί σήμερα το Δημοτικό Σχολεία και το Ωδείο των Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ» θέτουσα και αυτή τον «ἐπαυξητικό» της «λίθο» στο έργο που εμπνεύστηκε η Γερόντισσα Θεοδούλη Μ.Κουνδούρου.

2018 – σήμερα: Δ΄ Ηγουμένη και Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Mοναχή Πελαγία Θ. Αλβέρτη