Μαθήματα στο Νηπιαγωγείο

Μουσική

Τα παιδιά συμμετέχουν σε παιχνίδια με ήχους του περιβάλλοντος ή με ήχους που παράγονται από το σώμα μας. Διδάσκονται τραγούδια με συνοδεία μουσικών οργάνων. Μαθαίνουν για τα κλασικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα .Μαθαίνουν μέσα από την μουσικοκινητική αγωγή συστήματος Orff με απλά μουσικά όργανα Έχουν την πρώτη τους επαφή με νότες και πεντάγραμμο μέσα από χειροτεχνίες.

Στην τάξη των νηπίων γίνεται ομαδικό μάθημα πιάνου από καθηγήτρια πιάνου του ωδείου των εκπαιδευτηρίων μας που αποτελεί παράρτημα του ελληνικού ωδείου.

Φυσική Αγωγή

Τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά και παραδοσιακά παιχνίδια και σε παιχνίδια με διάφορα υλικά (μπάλες, στεφάνια, κορίνες, τουβλάκια) που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη συνεργασία καθώς και έχουν μια πρώτη επαφή με απλούς παραδοσιακούς χορούς.

Αγγλικά

Τα παιδιά διδάσκονται από καθηγήτρια αγγλικών του σχολείου μας τα πρώτα αγγλικά με χαρούμενο εποπτικό υλικό και βιβλίο αγγλικών με τη βοήθεια διαδραστικού πίνακα στην ειδική αίθουσα αγγλικών των εκπαιδευτηρίων μας.

Θέατρο

Παίζουν ελεύθερα σε γωνιές συμμετέχοντας σε ποικίλες δραστηριότητες δραματικού παιχνιδιού (μανάβικο, κομμωτήριο, κουζίνα κτλ.) ενθαρρύνονται στη δραματοποίηση παραμυθιών καθώς και στην εικονογράφηση παραμυθιών. Συμμετέχουν σε θεατρικές παραστάσεις και σχολικές γιορτές ντυμένα με κατάλληλες στολές. Συμμετέχουν επίσης σε παραστάσεις κουκλοθέατρου κάθε Παρασκευή από τις νηπιαγωγούς ενώ παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών εγκεκριμένες από το υπουργείο παιδείας.

Μελέτη Περιβάλλοντος

Καθημερινές δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικότητας για τη μελέτη περιβάλλοντος καθώς και την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και ανθρώπου και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Γλώσσα

Μέσα από διάφορες διαθεματικές δραστηριότητες αναπτύσσεται: η προφορική επικοινωνία (διήγηση γεγονότων και ιστοριών στην «παρεούλα» μας, συζήτηση για κάποιο επίκαιρο θέμα με πλούσιο εποπτικό υλικό, ανάπτυξη ιδεών) ανάγνωση (καθημερινή ανάγνωση εικονογραφημένων βιβλίων κατάλληλων για την προσχολική ηλικία-επαφή με τα βιβλία στη γωνιά της βιβλιοθήκης) γραφή και γραπτή έκφραση αναγνώριση γραμμάτων ως φωνήματα ταυτοποίηση φωνημάτων και γραμμάτων αναγνώριση γραμμάτων και λέξεων σε καρτέλες, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά αναγνώριση διαφορετικών μορφών γραπτού λόγου (χειρόγραφα, έντυπα, ελληνική γραφή, άλλες γραφές) προγραφικές ασκησούλες σε έντυπα και βιβλία για το νηπιαγωγείο γνωστών εκδόσεων έτσι ώστε να μάθει το παιδί να κρατά σωστά το μολύβι και να διατηρεί σωστή σωματική στάση γραφή του ονόματός του (με ξυλάκια, πλαστελίνη, μαρκαδόρους κτλ) αντιγραφή λέξεων στη γωνιά της γραφής δανεισμός βιβλίων (έρχεται το παιδί σε επαφή με το βιβλίο, μαθαίνει να αναγνωρίζει το σημείο που αναγράφεται ο συγγραφέας, ο τίτλος, οι εκδόσεις, μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο έτσι ώστε να διατηρήσει το βιβλίο που δανείστηκε καθαρό και να το επιστρέψει σε καλή κατάσταση)

Συναισθηματική αγωγή

Η ψυχολόγος του σχολείου μας χρησιμοποιώντας την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου μας και μέσα από ιστορίες, αφηγήσεις, παιχνίδια και έντυπο υλικό βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν τα συναισθήματα, να μάθουν να τα διαχειρίζονται και να αναπτύξουν κοινωνικές αξίες, να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις ενισχύοντας την ενσυναίσθηση και το σεβασμό στον εαυτό τους αλλά και τη διαφορετικότητα.

Μαθηματικά

Τα παιδιά αναπτύσσουν απλές μαθηματικές δεξιότητες και επιλύουν προβλήματα με πολλούς λογικούς τρόπους. Δουλεύονται μαθηματικές έννοιες όπως ποσότητες (πειράματα με υγρά και στερεά σε ζυγαριές) ,σχήματα (ξύλινα παιχνίδια, δομικό υλικό, παζλ, μπάλες, στεφάνια, κορδέλες) , αριθμοί (μέσα από παραμύθια, αριθμομηχανή στη γωνιά του μανάβικου, αριθμοί σε ψεύτικο τηλέφωνο) διάσταση χώρου (πάνω, κάτω, δίπλα, αριστερά, δεξιά) διάσταση χρόνου (γρήγορα-αργά, χτες-σήμερα-αύριο, μέρα-νύχτα, μήνες, εβδομάδες, ημερομηνία) χρήματα(με τυπωμένα χρήματα παίζουν στο μανάβικο) ταξινόμηση (παρατηρούν-περιγράφουν-συγκρίνουν-ταξινομούν με βάση το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος) σειροθέτηση (στη σειρά μεγέθη, ποσότητες, και χρονολογική σειρά γεγονότων) πίνακες διπλής εισόδου (σε παιχνίδια επιτραπέζια και ομαδικά) γραφικές παραστάσεις (μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή). Για τη διδασκαλία όλων αυτών συμβάλλουν και βιβλία γνωστών εκδόσεων καθώς και άλλο έντυπο υλικό.