13 Δεκεμβρίου, 2023

Επίσκεψη στη Ρώμη – 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

Τα Εκπαιδευτήρια «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ», έπειτα από την πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας,
του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Association Européenne des Enseignants (AEDE),
συμμετείχαν στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο,
που διεξήχθη στη Ρώμη της Ιταλίας, από 26 Νοεμβρίου 2023 έως 1 Δεκεμβρίου 2023. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν:
«ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509 π.Χ. – Σήμερα), Ιστορία, Πολιτισμός, Κοινωνικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Δημοκρατία».

Μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων συμμετείχαν με παρουσίαση, θεατρικό δρώμενο, δημιουργία κολλάζ και τραγούδι.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές παρουσίασαν τα βασικά στοιχεία της τραγικής ποίησης. Στη συνέχεια πρόβαλαν θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε απόσπασμα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε έξω από το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, γνωστό ως Ηρώδειο.

Τέλος, οι μαθητές ολοκλήρωσαν την παρουσίασή τους με βιντεοπροβολή φωτογραφιών από το ταξίδι τους στη Ρώμη και με κολλάζ που ετοίμασαν με την καθηγήτρια των εικαστικών, σχετικό με τη θεματική του Συνεδρίου. Η βιντεοπροβολή συνοδευόταν από το ηχογραφημένο τραγούδι «Καληνύφτα». Το τραγούδι «Καληνύφτα» είναι από τα γνωστότερα παραδείγματα μουσικής από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, και συγκεκριμένα από την περιοχή Σαλέντο.
Το τραγούδησαν, με τη βοήθεια του καθηγητή της μουσικής, μαθητές της Γ Γυμνασίου. Ο συντονισμός της παρουσίασης, η σκηνοθεσία, η βιντεοσκόπηση, η επεξεργασία και το μοντάζ έγιναν από τους καθηγητές του Σχολείου.