Σ.Ε.Π.

Στα Εκπαιδευτήρια « Η Θεομήτωρ» πραγματοποιείται ένας κύκλος ομιλιών και παρουσιάσεων με κεντρικό θεματικό άξονα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό που απευθύνεται στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ομιλίες-Παρουσιάσεις:

Αξιόλογοι επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, θα μεταφέρουν την εμπειρία της δικής τους διαδρομής, με σκοπό να βοηθήσουν τους έφηβους μαθητές μας στην διερεύνηση με κριτική σκέψη των κριτηρίων επιλογής επαγγέλματος. Θα προσπαθήσουν να φωτίσουν τους προβληματισμούς τους, να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν ερεθίσματα σχετικά με την πληθώρα των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους επιλογών.

«Βιοϊατρική Μηχανική – Υποστήριξη ασθενών μέσω της σύγχρονης επιστήμης»

Ο κ. Σταύρος Μηλούλης απόφοιτος του Σχολείου μας, πτυχιούχος και υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π., συμμετείχε στον κύκλο ομιλιών με κεντρικό θεματικό άξονα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Με την ομιλία του στο πλαίσιο της «Βιοϊατρικής Μηχανικής» ενημέρωσε τους μαθητές μας σχετικά με την υποστήριξη των ασθενών μέσω της σύγχρονης επιστήμης,

Παρουσιάζοντας εφαρμογές όπως οι βηματοδότες, η ρομποτική χειρουργική, το εγκεφαλογράφημα, τα προσθετικά μέλη και η αποκατάσταση κινητικών λειτουργιών, ανέδειξε το πώς επιστήμονες με διαφορετικές αφετηρίες μπορούν μέσω της συνεργασίας τους να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα επιτεύγματα αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα της σύμπραξης ιατρών, μηχανικών, βιολόγων, χημικών, φυσικών, μαθηματικών, ηλεκτρονικών και προγραμματιστών.

Από την πλευρά τους οι μαθητές μας παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον τη ροή της παρουσίασης συμμετέχοντας με τις ερωτήσεις τους και τις παρατηρήσεις τους, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά επιστημονικό εξοπλισμό που αξιοποιείται στον ακαδημαϊκό και στον επαγγελματικό χώρο.

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα

Η κ. Φωτεινή Λειβαδίτη σχολική ψυχολόγος του Σχολείου μας , συμμετείχε στον κύκλο ομιλιών με θεματικό άξονα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Εμφύσησε στους μαθητές την ανάγκη προσωπικής στρατηγικής σύμφωνα με τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις ενδόμυχες επιθυμίες του καθενός για το σχεδιασμό της επαγγελματικής τους ζωής. Τόνισε ότι η συνεχής προσπάθεια συντελεί στην επιτυχία αλλά και η επανεκκίνηση, ο αναστοχασμός, η αναπροσαρμογή, βελτιώνουν την οποιαδήποτε αποτυχημένη προσπάθεια.

Με συνοδοιπόρους την ευελιξία , την διαρκή αναπροσαρμογή των στόχων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων μεταξύ των οποίων της ενεργητικής ακρόασης, της ομιλίας, των ψηφιακών δεξιοτήτων, τον εμπλουτισμό των γνώσεων, την αισιοδοξία και την πίστη στις δυνάμεις του χαράσσει κανείς το επαγγελματικό του μέλλον.

Η ομιλία της κ. Λειβαδίτη ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση των μαθητών μας σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα δικά τους ερωτήματα

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης στη “Θεομήτωρ”

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το Σχολείο μας διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 εκδήλωση με επίτιμο προσκεκλημένο τον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη διδάκτορα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie , συγγραφέα , μεταφραστή. Επιστήμονα που δραστηριοποιείται στο χώρο της μαθηματικής λογοτεχνίας, με βασικό προσανατολισμό το μαθηματικό, αστυνομικό και ιστορικό μυθιστόρημα.

Η σύζευξη της τέχνης και της επιστήμης νοηματοδοτεί το έργο του. Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα , διηγήματα , βιβλία εκλαϊκευμένης επιστημονικής γνώσης. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδας «Θαλής και Φίλοι», που εμπνέει και στηρίζει περισσότερες από 350 λέσχες ανάγνωσης, πνευματικές δραστηριότητες, συνέδρια με διεθνή απήχηση, διαλέξεις που προάγουν τον στοχασμό, την ανταλλαγή ιδεών και την ενίσχυση του διαλόγου. Συγχρόνως είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Academiques”. Την διάλεξη του κ. Μιχαηλίδη με θέμα « Mauris Cornelis Escher Μαθηματικός χωρίς να το ξέρει » παρακολούθησαν με πολλή προσοχή οι μαθητές των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου. Με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού τα παιδιά ταξίδεψαν στους νόμους του σύμπαντος του Escher , γνώρισαν τους πίνακές του , έργα υψηλής αισθητικής αξίας. Με αφορμή τις πλακοστρώσεις του Escher ενημερώθηκαν για την έννοια της κανονικής κάλυψης του χώρου και την επίτευξή της με τα περίφημα πέντε Πλατωνικά στερεά.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά. Κατά την διάρκεια της συζήτησης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα , να διατυπώσουν τις απορίες τους καθώς και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Επιπλέον η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο ενίσχυσης της μαθησιακής προσπάθειας των παιδιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά στην covid-19.