21 Φεβρουαρίου, 2023

Επέτειος του Πολυτεχνείου 2022

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου παρουσίασαν στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας ένα αφιέρωμα για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εναρκτήρια ομιλία μαθητών Γ΄ Λυκείου για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εμείς, οι μαθητές της Γ Λυκείου , αναλάβαμε, ως είθισται, τη γιορτή της 17ης Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αισθανόμαστε δε, ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς, εξαιτίας της πανδημίας, αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που στεκόμαστε μπροστά σας εδώ , σ’ αυτήν την αίθουσα, για να σας παρουσιάσουμε μια γιορτή, 5 ολόκληρα χρόνια μετά την Α’ Γυμνασίου.

Αυτός ο εορτασμός της επετειακής μνήμης του Πολυτεχνείου θα είναι ο τελευταίος για εμάς σε σχολικό επίπεδο. Ελπίζουμε, όμως, οι επόμενες γενιές να μη λησμονήσουν ποτέ αυτήν τη «μαύρη» για τον ελληνικό λαό περίοδο , αλλά περισσότερο ευχόμαστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά τόσο η χώρα μας, όσο και ολόκληρη η ανθρωπότητα να ξαναζήσει έναν παρόμοιο εφιάλτη. Ναι, μπορεί να φαντάζει ουτοπικό, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, φτάνει όλοι να κατανοήσουμε τον πραγματικό λόγο της ύπαρξης μας.

Σήμερα , λοιπόν, θα ξαναθυμηθούμε όλοι μαζί, το ιστορικό γεγονός της εξέγερσης των φοιτητών και την αιματηρή καταστολή της την 17η Νοέμβρη του 1973, από το ολοκληρωτικό καθεστώς της χούντας, που τρόμαζε μπροστά σε ανθρώπους με αποφασιστικότητα και τόλμη να υποστηρίζουν τα πιστεύω τους. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να προσδώσουμε στη γιορτή μας έναν διαχρονικό και οικουμενικό χαρακτήρα, ως απάντησή μας σε εκδηλώσεις αυταρχισμού.

Η γιορτή μας θα βασιστεί στο γεγονός ότι κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να φιμώσει το ελληνικό και γενικότερα το ανθρωπιστικό πνεύμα και ότι πάντα υπάρχει μια δεύτερη επιλογή στη ζωή μας. Βασικούς άξονες της γιορτής αποτελούν το χρονικό διάγραμμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών καθώς και η αναλυτική παρουσίαση των δραματικών εκείνων γεγονότων τα οποία εκτυλίχθηκαν το τετραήμερο από τις 14 έως και τις 17 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, με την κλιμάκωση της εξέγερσης των φοιτητών, η οποία σημάδεψε με ανεξίτηλα χρώματα την πολιτική μετεξέλιξη της Ελλάδας μας.

Φυσικά, η εκδήλωσή μας θα περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή στα πολύκροτα γεγονότα της εποχής με παράλληλη προβολή αυθεντικών συγκλονιστικών εικόνων και ηχητικών_ντοκουμέντων. Εμβόλιμα, κατά τη διάρκεια της αφήγησης, θα ακουστούν ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών που αποτυπώνουν μέσα σε λίγους στίχους την φρίκη εκείνων των ημερών. Τέλος, η χορωδία μας, αλλά και μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου μας, θα ερμηνεύσουν ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια-

αντιφασιστικού περιεχομένου, με τη συνοδεία πιάνου και κιθάρας τα οποία Θα δώσουν το ρυθμό και το πρόσταγμα σε όλους μας, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και

να μη γίνουμε ποτέ πειθήνια όργανα επικίνδυνων αρχομανών σφετεριστών της εξουσίας, ηγετών του ολοκληρωτισμού.

Γιατί, μην ξεχνάμε, την ιστορία τη γράφουμε ΕΜΕΙΣ!