6 Απριλίου, 2022

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης στα Εκπαιδευτήρια “Η Θεομήτωρ”

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το Σχολείο μας διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 εκδήλωση με επίτιμο προσκεκλημένο τον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη διδάκτορα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie , συγγραφέα , μεταφραστή. Επιστήμονα που δραστηριοποιείται στο χώρο της μαθηματικής λογοτεχνίας, με βασικό προσανατολισμό το μαθηματικό, αστυνομικό και ιστορικό μυθιστόρημα.

Η σύζευξη της τέχνης και της επιστήμης νοηματοδοτεί το έργο του. Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα , διηγήματα , βιβλία εκλαϊκευμένης επιστημονικής γνώσης. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδας «Θαλής και Φίλοι», που εμπνέει και στηρίζει περισσότερες από 350 λέσχες ανάγνωσης, πνευματικές δραστηριότητες, συνέδρια με διεθνή απήχηση, διαλέξεις που προάγουν τον στοχασμό, την ανταλλαγή ιδεών και την ενίσχυση του διαλόγου. Συγχρόνως είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Academiques”. Την διάλεξη του κ. Μιχαηλίδη με θέμα « Mauris Cornelis Escher Μαθηματικός χωρίς να το ξέρει » παρακολούθησαν με πολλή προσοχή οι μαθητές των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου. Με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού τα παιδιά ταξίδεψαν στους νόμους του σύμπαντος του Escher , γνώρισαν τους πίνακές του , έργα υψηλής αισθητικής αξίας. Με αφορμή τις πλακοστρώσεις του Escher ενημερώθηκαν για την έννοια της κανονικής κάλυψης του χώρου και την επίτευξή της με τα περίφημα πέντε Πλατωνικά στερεά.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά. Κατά την διάρκεια της συζήτησης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα , να διατυπώσουν τις απορίες τους καθώς και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Επιπλέον η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο ενίσχυσης της μαθησιακής προσπάθειας των παιδιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά στην covid-19.