14 Μαρτίου, 2023

Μια διαφορετική επίσκεψη… με οικοδέσποινα την Αγία Φιλοθέη!

Ήταν άνοιξη του 2022, όταν συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία». Περπατούσαμε στους δρόμους της παλαιάς Αθήνας. Μοναστηράκι, Βιβλιοθήκη Ανδριανού… Μαθαίναμε να «διαβάζουμε» τα σημάδια του χρόνου και της ιστορίας στην πόλη μας. Είναι τότε που διαπιστώσαμε πόσο λίγο ξέρουμε τον τόπο που περπατάμε, πόσο άδικα δεν αφουγκραζόμαστε τα όσα θέλει να μας διηγηθεί. Τελικός προορισμός μελέτης και εργασίας Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Βρίσκεται στην Πλάκα και είναι μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο Εθνομουσικολογίας στο Αρχοντικό Λασσάνη. Κοντοσταθήκαμε στη Μητρόπολη. Αν θελήσουμε πραγματικά να ακούσουμε την ιστορία της Αθήνας δε θα πρέπει να «ρωτήσουμε» την «κυρά των Αθηνών»; Αυτό ήταν! Δώσαμε υπόσχεση ότι τον επόμενο χρόνο θα μελετούσαμε το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης αλλά και θα αναζητούσαμε όσες πληροφορίες μπορούσαμε να βρούμε για να τη γνωρίσουμε.

1η Μαρτίου 2023 βρεθήκαμε στην αυλή του Σπιτιού της, στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων. Περιδιαβήκαμε φιλέρευνα τα γεμάτα φως δωμάτια. Συγκεντρώσαμε το υλικό που θα χρειαστούμε για την εργασία μας. Ζωντανή η παρουσία της σε κάθε χώρο! Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία την ασπαστήκαμε στη Μητρόπολη. Μια ξεχωριστή αίσθηση στις ψυχές μας μας βεβαίωνε πως η Οικοδέσποινα μας είχε υποδεχτεί πλουσιόδωρα Ένα ιδιαίτερο πνευματικό κέρασμα της Αγίας ήταν και η ευλογία να συναντήσουμε τον Μακαριώτατο στην Αρχιεπισκοπή και να λάβουμε την ευχή του. Άλλωστε και το εκκλησάκι στην αυλή της Αρχιεπισκοπής δικός της ναός είναι, το καθολικό του μοναστηριού της! Ο Μακαριώτατος μας υποδέχτηκε με πολλή χαρά! Μας ευχήθηκε η Αγία να μας σκεπάζει πάντοτε στη ζωή μας! Γυρίσαμε στο σχολείο αλλοιωμένοι… Ήταν πράγματι μια διαφορετική επίσκεψη σε σχέση με τις προηγούμενες εκπαιδευτικές επισκέψεις. Ήταν μια πνευματική συνάντηση και μια γνωριμία που δεν έχει τελειώσει. Τώρα μας περιμένει αρκετή αλλά και ευχάριστη δουλειά με ιδιαίτερες αναμνήσεις και εντυπώσεις που θα μείνουν χαραγμένες βαθιά μέσα μας για πάντα! Πόσο αδικούμε τον εαυτό μας όταν δεν γνωρίζουμε το πόσο ευλογημένοι από τον Θεό είμαστε αλλά και πόσο μεγάλη ευθύνη φέρουμε καθώς περπατάμε στα χωράφια μιας αγίας και ελεύθερης ψυχής που αγάπησε με όλο της το είναι τον Θεό και τον άνθρωπο!

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας (Περιβαλλοντική εκπαίδευση και Πολιτιστικά θέματα) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας (Περιβαλλοντική εκπαίδευση), και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης Α.Σ.Κ.Τ.).

Τo πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εφαρμογή του στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 (Εξ. Πρωτ.: 129389/Δ7).