22 Νοεμβρίου, 2022

Διδακτική Επίσκεψη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 10-11-22 οι μαθητές της Γ Λυκείου είχαμε την ξεχωριστή ευκαιρία να επισκεφτούμε τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας ( Δ.Ε.Υ).

Τα εγκληματολογικά αποτελούν μια υπηρεσία της Ελληνικής αστυνομίας με κύριο σκοπό την διερεύνηση και αξιολόγηση των στοιχείων ενός εγκλήματος.

Η υπηρεσία αυτή στελεχώνεται από διάφορα τμήματά όπως αυτά των τοξικολογικών και βιοχημικών αναλύσεων ( μοριακός έλεγχος DNA -PCR μέσα από βάση δεδομένων) των ψηφιακών πειστηρίων, φωτογραφικού υλικού, τομέα βαλλιστικής έρευνας, τμήμα δακτυλοσκοπίας, γραφολόγων κ.α

Ξεναγηθήκαμε σε καθένα από αυτά τα τμήματα, με τον εκάστοτε υπεύθυνο ανά τμήμα να μας εξηγεί την δουλειά και το έργο του τμήματος καθώς και παραμέτρους που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.

Σημείο αναφοράς κάθε εγκλήματος είναι το δαχτυλικό μας αποτύπωμα που όπως μας είπαν είναι μοναδικό και διαμορφώνεται από τον 3ο μήνα της κύησης σε ένα έμβρυο.

Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η εκτενής και σοβαρή παρουσίαση που μας έγινε σχετικά με την επικινδυνότητα των ανεύθυνων και αδιάφορων πράξεων μας στο διαδίκτυο, το ανεξέλεγκτο ποστάρισμα φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων και η πειρατεία.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του τομέα της δακτυλοσκοπίας– γραφολογίας όπου ο κ. Κουτούδης, ο ειδικός αξιωματικός της αστυνομίας μας παρουσίασε τρόπους αναγνώρισης γνησιότητας εγγράφων ( διαβατήρια και αστυνομική ταυτότητα ), χρημάτων.

Η επίσκεψη αποτέλεσε για όλους μας μια ιδιαίτερη εμπειρία με μάθημα και γνώσεις που δύσκολα κανείς αποκομίζει.

Μαθητής Γ΄ Λυκείου